Različiti sjaji tela, Puštimarga

Articles by Satyanarayana DasaBhaktiGeneralComments Off on Različiti sjaji tela, Puštimarga

Pitanje: U Krama-dipiki se kaže da je Jašoda tamnoplava, i takav kontrast boja bi doveo do velikog sjaja. Međutim, u Gautamija tantri, se kaže da je njen telesni sjaj žut.

U svom  komentaru na ŠB 10.9.3, Điva Gosvami piše:

Atasiumakšauma su sinonimi [i znače ’lan’]“ (Amarakoša 2.9.20). Štaviše, Jašodina haljina izgleda veoma tanka. Pored toga, ima različite boje. Njegova boja je bila neverovatno žuta. Uzimajući u obzir to u Krama-dipika, za nju se kaže da je tamnoplava, tako da bi kontrast boja izazvao veliki sjaj. Međutim, u Gautamija tantri, njen telesni sjaj je žut.“

Điva Gosvami citira oba i ne donosi nikakav zaključak. Mogu li se ačarje razlikovati u svojim zaključcima?

Odgovor: Apsolut je toliko ogroman da ačarije mogu imati različite realizacije. Ako posmatrate materijalni objekat kao što su Himalaje u različito doba godine, videćete ga drugačije. Šta onda govoriti o Apsolutnoj Realnosti? Stvarnost se takođe različito manifestuje u zavisnosti od raspoloženja bhakte. Postoji toliko mnogo prakaša Vrindavana, i stoga je moguće da je u jednoj prakaši Jašoda plavkasta, a u drugoj žućkasta. I Šri Điva prihvata oboje. Drugi mogu prihvatiti samo jedan od njih. Čuveni pesnik i bhakta Suradasa je u jednoj pesmi pevao da je Jašoda svetle boje, Nanda je svetle boje i da Ga tako Krišnini prijatelji zadirkuju da On nije sin Nande i Jašode jer ima plavičastu nijansu. Dakle, to je Suradašina vizija Jašode.

*

Pitanje: Šta je tačno kumkum (kunkumam) prah? Zašto se stavlja na grudi?

Odgovor: U prošlosti se pravio od šafrana. Ovih dana se pravi od kurkume. Kurkuma se suši i stavlja u prah sa malo gašenog kreča, što bogato žuti prah pretvara u crvenu boju.

Mislim da ga nijedna žena ovih dana ne nanosi na svoje grudi. U prošlosti se smatralo delom šringare ili ulepšavanja. Pretpostavljam da je delovao kao dezinfekciono sredstvo osim ulepšavanja grudi.

*

Pitanje: Šta bi moglo da objasni šta puštimarga znači? 

Odgovor: Puštimarga se praktikuje u Šri Vallabha sampradaji. Kažu da postoje tri vrste điva, zvane pušti, marjada i pravaha. Pušti-đive se manifestuju iz tela Purušotame, marjada-đive iz govora u obliku Vede, a pravaha-đive iz uma.

Shodno tome, postoje tri puta. Pušti-điva prate puštimarga. Oni su prirodno odani Bhagavanu. Koliko ja razumem, samo oni koji su rođeni u lozi Vallabhačarje su pušti-đive. Pušti-đive takođe imaju dalje podele 1. Suddha-pušti, 2. Pušti-pušti, 3, Marjada-pušti i 4. Pravaha-pušti. Samo ovi ljudi mogu da izvode pušti-bhakti. Ali raganuga-bhakti nije ograničen na bilo koje specifično rođenje ili određenu đivu. Svako ko ima prirodnu sklonost se prihvata. Štaviše, raganuga bhakta prati specifično raspoloženje ragatmika bhakta.

 

Notifikacija kada je novi članak objavljen

Comments are closed.

© 2017 JIVA.ORG. All rights reserved.