ABORTUS

PITANJE:

fetusKada mantram na japi, stalno me muči sećanje na nešto što se dogodilo pre 35 godina. Imala sam abortus. Tada sam se osećala krivim zbog toga, ali to je bilo najbolje što sam mogla da uradim s obzirom na moju situaciju. Ne znam šta da radim sada da se nosim sa ovim ponavljajućim sećanjem. Šta mogu učiniti da ovo izlečim?

ODGOVOR:

Abortus bebe je često previše emocionalno bolan, tako da izbegavamo da osećamo i obrađujemo osećanja i samo prelazimo na način delovanja da završimo proceduru abortusa. U međuvremenu, osećanja leže tamo u čiti (chitta), nesvarena kao samskara. Dakle, kada sednemo da meditiramo, deo procesa pročišćavanja je da sva ova nesvarena osećanja počnu da se otkrivaju kako bi bila očišćena. Nešto kao pančakarma za um. Da biste radili sa ovom abortusom samskarom, ključ je da na to gledate otvorenog srca, istinski dopuštajući sebi da osetite osećanja koja postoje.

PRAKTIČNA VEŽBA

  1. Jedan od načina da stupite u kontakt sa sirovim osećanjima (a ne vašim mislima o osećanjima) je da napišete pismo pobačenoj bebi, govoreći joj kako se osećate u vezi sa okončanjem njenog života.
  2. Takođe, možete da beležite osećanja koja ste imali u vreme abortusa – pre, dan i posle. Često žene osećaju veoma pomešane emocije kao što su stid, krivica, depresija, anksioznost, strah, olakšanje.
  3. Takođe možete pokušati da napišete odgovor na svoje pismo i unose u dnevnik sa bebine tačke gledišta. Šta bi beba rekla?
  4. Dozvolite sebi da prihvatite ove emocije i nemojte ih intelektualizovati. Samo ih osetite, tako da se mogu prepoznati u vašem srcu i onda će se prirodno očistiti.

Woman journalingJedan od načina na koji možete da znate da ste uspešno radili sa svojim osećanjima je da sledeći put kada se samskara pojavi, neće biti toliko jaka ili emocionalno nabijena. U tom trenutku kada dođe samskara, možete koristiti svoju inteligenciju (buddhi) da kažete sebi da se to dogodilo u prošlosti, i da ste svesni osećanja vezanih za vaš abortus, i nećete dozvoliti da samskara utiče na vaš mir mentalno stanje. Vi samo kažete: „Oh, vidim te, ali ne kontrolišeš me jer te sada poznajem.” Ono što smeta našem umu i kontroliše ga su ona osećanja kojih nismo svesni – što znači da ih nismo obrađivali. Zatim ponovo fokusirate svoj um na mahamantru i nastavite da pevate. Nastavite da pevate i postepeno ćete prevazići ovaj osećaj.

© 2017 JIVA.ORG. All rights reserved.