MANTRANJE

PITANJE:

mindkako da se bolje nosim sa starim Samskarama? Kada je Babađi bio u Nemačkoj, pitao sam ga šta da radim kada mantram stare misli i osećanja se pojave, a on je rekao da treba da nastavim da se koncentrišem na mantranje Svetog imena i da ne ulazim u to. Nažalost, ne uspevam u tome kada se pojave prilično stara osećanja koja ne mogu da klasifikujem. Šta mogu učiniti da ih se otarasim? Po karoseriji znam da to treba osetiti u telu, sve dok je gotovo? Ali onda posvetim svoju pažnju osećaju i uđem? Molim vas za pomoć kako da se nosim sa tim.

ODGOVOR:

Vaša zapažanja vašeg sopstvenog uma su vrlo jasna, što je dobra polazna tačka. Primećujete da kada pevate, nastaju stara osećanja kojih se ne možete „otarasiti“. Niste sami u ovome. Dobro došli u klub. Ovo je priroda uma. Ne samo vašeg, već svih uslovljenih ljudi. Šteta je što u našim školama ne podučavaju prirodu našeg uma i kako funkcionišu samskare, jer kada bismo to mogli da naučimo, onda se ne bismo osećali toliko uznemireno, frustrirano ili iznenađeno kada to primetimo u našim sopstvenim umu. Možete li zamisliti kako bi bilo da nismo edukovani o svom urinarnom sistemu? Šta ako nismo shvatili da treba da mokrimo? Zatim, svaki put kada bismo osetili potrebu za mokrenjem i mokrili smo po celom sebi, osećali bismo se toliko uznemireno zbog ovog čudnog problema koji naše telo često „kvari“. Mislili bismo da imamo neki problem kojeg moramo da se rešimo. Ali, onda nam neko objasni da je to normalna funkcija tela, i da ne možemo da menjamo kako telo funkcioniše. Ali možemo to kontrolisati. Bili bismo naučeni da možemo naučiti i prihvatiti prirodu našeg sistema urinarnog trakta – da svakih nekoliko sati oslobađa tečnost i da je to zdrava funkcija našeg tela. Naučili bismo kako da kontrolišemo bešiku, da ne mokrimo preko sebe, i kako da zadržimo urin dok ne budemo u mogućnosti da koristimo kupatilo. Zatim, kada osetimo želju da odemo u toalet, primećujemo potrebu, ali ostajemo stabilni u svom umu. Ne postajemo uznemireni ili zabrinuti kada osetimo potrebu za mokrenjem. Samo mirno priznamo poriv, a onda napravimo plan da odemo u toalet. A onda nastavljamo sa svakodnevnim aktivnostima.

PRAKTIČNA VEŽBA:

Kao što ste uspeli da uspešno kontrolišete svoj sistem urinarnog trakta, to možete učiniti i svojim umom. Evo nekoliko praktičnih koraka::

1. Shvatite prirodu svog uma. Vaš um će nastaviti da služi samskare, bilo da sedite i pevate ili ne. Ponekad je samskare lakše videti kada pevate jer nema spoljašnjeg okidača, ali su ipak tu.

2. Prihvatite prirodu svog uma. Baš kao što prihvatate da vaš urinarni sistem nakuplja mokraću u vašoj bešici, a zatim vam daje nagon da oslobodite urin, um takođe ima svoju funkciju. On nastavlja da služi samskare kao proces pročišćavanja dok vi pevate. Smatrajte svaku samskaru velikim blagoslovom jer vam svaka koju postanete svesni omogućava da bolje upoznate sebe, što je ključ duhovnog napretka.

3. Ostanite uravnoteženi u svom umu. Jednom kada shvatite i prihvatite da um upravo tako funkcioniše, tada postaje lakše ne biti toliko zaokupljen željom da se „rešite“ svojih samskara. Samo posmatraj svoju samskaru. Imenujte osećanja. Priznajte ih kao nešto što se dešavalo u prošlosti, a što se ne dešava sada. Nemojte se mešati u njihovu priču. Ti nisi tvoja samskara. Samo gledajte kako se pojavljuje, imenujte ga i primetite koliko je jaka emocionalna privlačnost. Samo primeti. I onda ponovo usredsredite svoju pažnju na mantranje Svetog Imena.

4. Preuzmi kontrolu i donesi odluku. Na vama je da odlučite hoćete li biti uhvaćeni u svoju samskaru ili u Sveto Ime. Niko ne može doneti tu odluku umesto vas. Morate koristiti snagu sopstvenog uma da izaberete, i da ostanete usredsređeni na Sveto Ime ili na samskaru. Svaki put kada napravite taj izbor, jačate onu koju hranite.

 *

PITANJE: Onda se možemo zapitati šta mantra čini pevaču? da li je ona tu samo da prikaže vašu samskaru u vašem umu? pošto ste vi taj koji mora da kontroliše svoj um, moglo bi se reći, vi svejedno radite posao. Kako mantra zaista utiče na nas? možete li detaljnije objasniti ovo.

ODGOVOR: Mantra čisti nepoželjnu samskaru, kao što je rekao Šri Čaitania Mahaprabhu – cheto-darpana-marjanam.

Ali morate pevati pažljivo. Ako niste pažljivi, to će potrajati mnogo duže.
Prikaz samskara je proces čišćenja.

Što se tiče vašeg pitanja, “može se reći, vi svejedno radite posao. pa kako mantra zaista utiče na nas? “, kako ćete kontrolisati um bez pevanja mantre? Mantra će pomoći da se kontroliše um i takođe ga očisti.
Ono što je propisano je da morate obratiti pažnju na mantru. Pevanje bez pažnje, ili ne pevanje, i jedno i drugo se ne preporučuje.
Um se ne može kontrolisati bez neke alambana, podrške. Štaviše, čak i ako je um nekako kontrolisan, i dalje morate očistiti samskare i kreirati nove samskare. To se radi mantranjem.

© 2017 JIVA.ORG. All rights reserved.