GNEV

PITANJE:

Osećam se ljut na prijatelja koji me je izdao pre nekoliko nedelja govoreći mi iza leđa i govoreći neistinite stvari o meni nekome ko mi je veoma važan u životu. Iako nisam otvoreno reagovao na svog prijatelja, osećam da sam još uvek iznutra ljut. Kako da radim sa ovim besom?

ODGOVOR:

Bes je kao vatra. Prvo vas  peče pre nego što napravite plan ili reagujete da naudite osobi na koju ste ljuti. Ljutiti se i držati se toga je kao da pijete otrov, a opet mislite da će osoba na koju ste ljuti biti povređena. Dakle, veoma je dobro da ste svesni svog besa i da želite da radite na njegovom otklanjanju.

U gnevu, vaš um ulazi u krug kuvanja planova protiv te osobe – kako ćete razbiti ovog tipa? Poput autoputa, vaš um ulazi u žljeb koji se vrti okolo i okolo bez izlaza. Ovo pokazuje da je naš misaoni proces zbrkan. Vidimo stvari prema sopstvenim naočarima, koja su mutna. Vaš um samo instinktivno reaguje na situaciju, a to nije od pomoći. Grešimo u svojoj percepciji i onda donosimo pogrešne odluke i postupke na osnovu ove zablude. Vedska psihologija nam pomaže da bolje razumemo razlog zašto se naš um ponaša na način na koji se ponaša, a zatim šta da radimo u vezi s tim. Mi ćemo podučavati mehaniku uma, tako da možete razumeti zašto radi to što radi, u našim ličnim radionicama. Za sada ćemo u ovoj praktičnoj vežbi u nastavku podeliti šta da radimo sa umom kada on izađe iz ravnoteže od besa.

PRAKTIČNA VEŽBA:

Možete koristiti svoju Inteligenciju, ili Budi, da zaustavite svoj bes. Vaš Budi vam pomaže da postanete svesni besa, a zatim ga aktivno procesuirate, tako da mu ne budete robovi. Kada se bes ne prepozna i ne obradi, on se nakuplja iznutra i izlazi na druge načine. To može biti izliv besa, gorušica ili mnoge druge manifestacije. Dakle, treba ga nekako osloboditi. Evo jednog načina: možete pokušati da napišete ljutito pismo. U pismu, dozvolite sebi da budete grubi prema svojim osećanjima. Fokusirajte pismo na svoja osećanja, a ne toliko na postupke druge osobe, koje ne možete promeniti. Napišite konkretno šta su uradili i kako ste se zbog toga osećali. Nemojte pisati šta mislite o tome šta su uradili, jer vam se ta priča već predugo vrti u glavi. Dozvolite sebi da se upustite u gruba osećanja, koristeći reči kao što su: izneveren, besan, nevažan, neprijateljski, razočaran, ljut, povređen, zgađen. Osećanja su savitljiva – mogu i menjaju se onoliko brzo koliko vetar menja pravac. Dakle, ako ste voljni da iskreno sagledate svoja osećanja, ostanete sa njima i sagledate ih do kraja, možete imati malo olakšanja u svom umu. Kada završite svoje ljutito pismo, pronađite sliku te osobe ili vizualizujte njenu sliku u svojoj glavi. Podignite stolicu i unesite njihovu energiju (i ili sliku) u stolicu. Sedite na stolicu direktno preko puta njih i gledajte direktno u stolicu. Pročitajte im pismo naglas, izlažući svoja prava osećanja. Možda ćete morati da ga pročitate više puta, da biste zaista stupili u kontakt sa svojim besom. Neka se tvoj gnev čuje u tvom glasu. Pusti ga. Kada završite sa čitanjem pisma, odnesite ga na bezbedno mesto i spalite. Gledajte svoj otrovni bes koji je goreo u vama, a sada gori izvan vas.

Ako imate pitanje u vezi sa ličnim problemom ili problemom u vezi, i želite da Babađi i Đošikina vedska psihologija odgovorite u ovom odeljku Pitanja i Odgovori, pošaljite svoje pitanje Đošiki na joshika@jiva.org.

© 2017 JIVA.ORG. All rights reserved.