STRAH

PITANJE:

Radim u oblasti prava, koja je puna nejasnoća u pogledu tumačenja i načina na koji treba da se primenjuje u praksi. Stoga, kada su u pitanju situacije mojih klijenata, često postoji mnogo nejasnih pitanja i pratećih rizika. Shodno tome, često se brinem da li su saveti koje sam dao ili projektni rad koji sam sproveo bili dovoljno temeljni, i da li je bilo problema koji su zanemareni. Kada je u pitanju moja lična situacija, smatram da je ovaj strah jedna od najuznemirujućih i najrazornijih emocija, često pomešana sa osećajem anksioznosti, što čini um tako nemirnim.

ODGOVOR:

Naš um bi trebalo da bude naš sluga; to je instrument koji koristimo, baš kao što koristimo svoja stopala za hodanje. Imamo kontrolu nad svojim stopalima – ona ​​ne počinju samo da hodaju nasumično svuda okolo. Ali, um je apsolutno nestalan. Trči tu i tamo, brinući se za ovo ili ono. Ko ima nešto materijalno, uvek je u strahu. Neko postane predsednik, pa se plaše da će sledeći put izgubiti. Strah je uvek prisutan u materijalnom životu. Imate moć, i imate strah da ćete je izgubiti. Uglavnom je patnja od straha da izgubite ono što imate u budućnosti. Međutim, budućnost sada ne postoji, a briga o njoj ne menja ono što će se dogoditi u budućnosti. Briga takođe neće promeniti radnje koje ste već uradili u prošlosti. Briga vam samo oduzima priliku da doživite sadašnji trenutak, gde postoji tišina. Duševni mir se može postići ako ne mislite da ste vi izvršilac svojih radnji. Najbolja praksa je da izvršite svoju dužnost, uradite svoj posao najbolje što možete, a zatim se predate bilo kakvom rezultatu. Ne brinite o tome da li ćete zadovoljiti ili nezadovoljiti svog klijenta, ili ako niste bili dovoljno temeljni. Verujte da ste dali sve od sebe, s obzirom na situaciju. Neka harmonija koju vidite u prirodi bude vaš vodič. Pogledaj sunce – misliš li da se brine svaki dan, ako dovoljno širi svoje zrake? Sunce se samo graciozno kreće nebom, vršeći svoju dužnost, ostajući prisutno u svakom trenutku dok nas obasjava. I, ako naiđu oblaci, sunce se i dalje trudi da nas dodirne svojim zracima, ali se ne brine u danima kada nas nije stiglo. Samo se pojavljuje, obavlja svoju dužnost i prihvata sve što dođe. Verujte da je svaki rezultat savršen rezultat. Čak i ako budete tuženi, ili još gore, onda vam ovaj rezultat pruža priliku da naučite nešto o sebi i da duhovno rastete.

PRAKTIČNA VEŽBA:

Možda ste već čuli neke od gore navedenih saveta. Čak i ako vam je to novo, verovatno ćete ga lako razumeti. Međutim, primena toga u praksi je druga priča. I, to je ono što je vedska psihologija. Prepreden um će se više truditi da vas kontroliše, što više pokušavate da ga kontrolišete. Vaši strahovi i sumnje u vaš rad će postati još jači, jer pokušavate da ignorišete svoje brige i da ostanete u sadašnjem trenutku. To je kao dvogodišnjak, kada pokušavate da primenite pravilo, kao što je da ne mogu više da imaju slatkiše. Plakaće sve glasnije i postajaće sve zahtevniji, pokušavajući bilo šta da vas uznemiri dovoljno da ćete im dati to slatko. Sa istinskom promenom uma, ovo ponašanje „gore pre bolje“, često se javlja. Dakle, poznavajući ovaj obrazac u umu, možete koristiti svoj Buddhi, ili inteligenciju, da se ne predate svojim neprestanim brigama i strahovima da će um služiti povećanom brzinom i intenzitetom, da vas obori.

Pored toga, evo jedne praktične vežbe koja može biti korisna u upravljanju zabrinjavajućim, uplašenim umom:

NAJGORI SCENARIO

Napišite na parčetu papira svoj najgori strah – strah koji vas stalno muči. Često se toliko plašimo svog najgoreg straha, da ga ne sagledavamo jasno i duboko, jer osećamo da je previše neodoljiv i da može postati još veći ako pogledamo. Zato obično pokušavamo da to u potpunosti izbegnemo. Međutim, čin prihvatanja vašeg straha je mesto gde dolazi do izlečenja. Gledajući svoj strah pravo u oči i dopuštajući sebi da zaista osetite osećanja povezana sa njim, možete pobediti svoj strah. Napišite sve detalje koji su vam se vrteli u glavi o vašim najvećim brigama i strahovima. Na primer: zato što niste bili dovoljno temeljni u svom poslu, napravili ste veliku grešku i bićete tuženi, moraćete da prestanete da se bavite advokaturom, a onda ne možete da izdržavate svoju porodicu i izneverićete ih i osećati se kao neuspeh kao muž i otac. Fokusirajte svoje pisanje na svoja osećanja u vezi sa ovim strahom. Ne vaše misli, stalna priča koja vam se odvija u glavi… ne to, već samo vaša gruba osećanja (na primer: depresivni, uplašeni, užasnuti, nekompetentni, nedostojni, ljuti, frustrirani, iritirani, itd.). Napišite zašto mislite da imate ova osećanja i idite što dublje do korena zašto je to osećanje tu? Odakle dolaze?

Kada pišete o svom najgorem strahu, onda sedite i pogledajte Krišninu sliku ili božanstvo. Zatvorite oči i 3 duboko udahnite iz stomaka. Opustite se i otvorite oči. Pročitajte naglas Šri Krišni šta ste napisali o svojim strahovima. Dozvolite sebi da osetite Njegovo prisustvo dok delite svoje strahove i brige. Neka bude sa vama. Pustite svoja nadmoćna osećanja na bilo koji način da dođu. Dozvolite sebi da se pustite i plačete ili jecate, ili se tresete, ili bilo šta što trebate da uradite da biste priznali i dozvolili da se ove emocije pomere iz vašeg uma i tela. Kada završite, pročitajte pismo Krišni naglas, drugi put, što je sporije moguće. Posle svake rečenice podignite pogled sa svojih reči i zastanite. Oseti šta je tu. Vidi da li možeš da osetiš Njegovu energiju sa sobom. Vidite da li možete da osetite kakav bi vam bio njegov odgovor? Šta bi vam Krišna dao savet? Šta bi On rekao da te uteši? Neka vaš um bude tih i zapišite šta osećate od Krišne. Ponesite Njegove reči sa sobom u džepu i pogledajte ih svaki put kada se te dosadne brige i strahovi ponovo pojave. Svaki put kada pogledate papir, stvorićete novi pozitivan utisak u umu, koji će postepeno zameniti brige ili strahove.

Ako imate pitanje u vezi sa ličnim problemom ili problemom u vezi, i želite da Babađi i Đošikina vedska psihologija odgovorite u ovom odeljku Pitanja i Odgovori, pošaljite svoje pitanje Đošiki na joshika@jiva.org.

© 2017 JIVA.ORG. All rights reserved.