ANKSIOZNOST

PITANJE:

Moje pitanje je vezano anksioznost govora, ili straha od javnog nastupa. Koliko se sećam, ovaj problem imam još od tinejdžerskih godina. Često to postane zaista dosadno – pre određenog događaja (npr. konferencije na kojoj moram da održim prezentaciju). Ne mogu da se pravilno koncentrišem i, umesto da se ponašam prirodno i da budem svoj, podlegnem ovom stanju anksioznosti. Iako imam iskustva u javnom govoru zbog svog posla, najčešće se nađem zaglavljen u ovoj petlji – svaki put kada moram da se borim i prevaziđem ovaj problem, a to se dešava iznova i iznova. Shvatio sam da kada osoba jednom dođe na put bhakti i uzme dikšu, nema govora o strahu, jer je tada njegov/njen život u rukama Krišne. Pretpostavljam da to znači da je razlog mog straha nedostatak vere. Ipak, želeo bih da pitam da li postoje načini koji bi mogli da pomognu u prevazilaženju ovog problema, a da u isto vreme budu dosledni putu bhakti?

ODGOVOR:

Bhakta ima šradhu, ili veru u Krišnu, vidi sve kao blagoslov Bhagavana. Sve gleda i vidi kao priliku da nauči, da napreduje i postane jači. Bhakta može da posmatra anksioznost, ili strah od javnog govora, na pozitivan način – kao čin pročišćenja. I, sa ovim načinom razmišljanja, bhakta može ostati samosvestan i pribran u bilo kojoj aktivnosti koju obavlja. Šri Krišna nam daje zlatnu formulu za borbu protiv stresa. On kaže: “tasmad apariharie ‘rthe na tvam socitum arhas“ (Ne brinite o stvarima koje su neizbežne, Gita 2.27.) Većinu vremena, stres je samo rezultat našeg sopstvenog neznanja, i stoga rešenje takođe leži u pravilno korišćenje naše diskriminatorne sposobnosti. Često počinjemo da brinemo kada predviđamo negativne ishode. Ali takva briga je uzaludna — nema svrhe. Umesto toga, šteti nam i može dovesti do samoispunjavajućeg proročanstva, kao što je „petlja“ koju ste spomenuli u koju se zaglavite. Umesto toga, trebalo bi da zastanemo na trenutak i da se zapitamo: „Da li će nam briga zaista pomoći postići svoj cilj ili prevazići zamišljene ili stvarne prepreke?“ Uglavnom, odgovor je kategorično „ne“. Zašto onda brinuti? Šri Krišnin savet je da ostanete uravnoteženi suočeni sa nedaćama, koje svako mora da iskusi.

Međutim, iako najverovatnije znate za Krišnin savet da ostanete uravnoteženi, bez obzira na situaciju, ipak je teško to sprovesti u delo. I, ovo postaje posebno frustrirajuće za pametne ljude koji su takođe vredni u svojoj duhovnoj praksi i učenju, ali su i dalje suočeni sa ovom preteranom reakcijom uma. Kad god otkrijete da vaš um preterano reaguje na situaciju ili misao, možete postati sumnjičavi da bi krivac mogao biti samskara. Samskara, za potrebe ovog članka, može se smatrati prošlošću koja je uskladištena u vašoj podsvesti koja pokreće vaša osećanja danas – iako se događaj možda dogodio pre mnogo godina ili života. Samskara se aktivira trenutnim situacijama koje izazivaju slična osećanja kao i staro sećanje. A kada se stara memorijska datoteka (samskara) izvuče iz vaše podsvesne memorije, vaš um postaje preplavljen i često zasut snažnim starim bolnim osećanjima, na koja reagujete u sadašnjem trenutku. Dakle, u vašem slučaju zabrinutosti zbog javnog govora, samskara može biti na delu. Obezbedili smo praktičnu vežbu za vas da obavite neki istražni rad na svom umu kako biste utvrdili da li se samskara može aktivirati i kako da upravljate njom.

PRAKTIČNA VEŽBA

  1. Pokušajte da se setite vremena u detinjstvu kada ste imali intenzivan strah ili anksioznost zbog nečega
  2. Pišite o tom događaju koji vam je izazvao strah ili anksioznost.
  3. Pročitajte šta ste napisali, a zatim dodajte više priči fokusirajući se na pisanje o svojim osećanjima – ne na priču o događaju, već samo na svoja osećanja.
  4. zatvorite oči i duboko udahnite 3 puta. Opusti se. Zamislite događaj koji se dogodio i dopustite sebi da osetite stvarna osećanja straha i anksioznosti. Sa zatvorenim očima, uradite unutrašnje skeniranje tela. Gde osećate ta osećanja u svom telu? Dozvolite sebi da postanete potpuno svesni svojih osećanja.
  5. Sada kada ste postali svesni samskare i dozvolili sebi da osetite povezana osećanja, možete je uhvatiti kada se ona aktivira u budućnosti. Samosvest je ključ za upravljanje svojim neodoljivim osećanjima
  6. Sledeći put kada budete morali da održite javni govor, možete iskoristiti svoju inteligenciju da sebi kažete da ta anksioznost dolazi od nekog starog događaja iz prošlosti i da nema nikakve veze sa sadašnjim trenutkom. Recite sebi da nema potrebe da reagujete na nešto što se dogodilo pre toliko godina. Koristite svoju inteligenciju da se fokusirate na sopstveni dah u sadašnjem trenutku, umesto da koristite instinktivni deo svog uma da se fokusirate na misli i osećanja iz prošlosti. Neka vam udahi budu dugi i duboki, na udah i izdah. Ovo će vas održati prizemljenim i smirenim u sadašnjem trenutku.

Osim ovoga, zapamtite da vi niste izvršilac. Fokusirajte se samo na sadašnji trenutak, a ne na rezultat. Uradite svoju sevu i nemojte biti zabrinuti zbog rezultata. Rezultat je u Krišninim rukama i za Njega.

Ako imate pitanje u vezi sa ličnim problemom ili problemom u vezi, i želite da Babađi i Đošikina vedska psihologija odgovorite u ovom odeljku Pitanja i Odgovori, pošaljite svoje pitanje Đošiki na joshika@jiva.org.

© 2017 JIVA.ORG. All rights reserved.