Psihologija

“Duhovnost znači postati svestan duha, svesti ili Vrhovne Ličnosti, Boga. Svo ostalo znanje je povezano sa materijom, a u Upanišadama se naziva nižim znanjem, jer vas ono ne uzdiže. Vaš karakter ostaje isti. I dalje ste puni materijalnih želja – besa, požude, zablude, pohlepe, depresije, straha, anksioznosti, stresa. Ostajete u svim ovim stvarima. Tražite u tami materije. A um je materija. Duhovno znanje je ono što podiže vašu svest iz materije. I tada samo ti možeš da vidiš ko si. I ako ne znate ko ste, patite neprekidno, neprestano. Jedino što se menja je vrsta patnje. I ponekad ovu promenu smatrate srećom.” 

Babađi Dr. Satjanarajana Dasa

Điva Vedska Psihologija je novo polje nauke namenjeno od strane Babađija koje kombinuje teoriju iz šastri sa praktičnim psihoterapeutskim tehnikama, od strane Đošike Devi Dasi (Džesika Ričmond). Svrha ovoga je da pomogne ljudima da razumeju, kontrolišu, i konačno prevaziđu svoj um kako bi mogli da dožive pravu sreću i na kraju bezuslovnu ljubav. Posebno za spiritualiste, veoma je važno da razumeju um, njegovo delovanje i postupke ako žele da postignu uspeh na svom putu.

Svaki iskreni duhovni praktikant, bez obzira kojim putem ide, pokušava da unese neku promenu u svoje mentalno stanje – promenu u svojoj mentalnoj svesti. Zbog toga je veoma važno znati kako funkcioniše um. Koje su njegove karakteristike? Koje su njegove funkcije? Kako je to povezano sa intelektom, ili egom, ili čulima? Kako se nosi sa utiscima i kako određene situacije izazivaju određene reakcije i emocije? Neki ljudi možda već poznaju ove koncepte teoretski, ali još uvek nisu u stanju da ih efikasno primene na sopstveni um. Potrebno je mnogo vežbe, discipline i uputstva da bismo posmatrali i upravljali sopstvenim umom, da bismo ga očistili od negativnih obrazaca razmišljanja i slepih tačaka. Ako nismo u stanju da očistimo i kontrolišemo svoj um, kako možemo da vidimo svoje pravo ja, oslobođeno mentalnih uslovljavanja?

Mešavina Vedskog znanja i moderne psihoterapije

Điva Vedska Psihologija je zasnovana na na četiri decenije Babađijevih posvećenih studija i učenja iz vedskih spisa, najtemeljnijeg i najdubljeg korpusa znanja o svim aspektima ljudskog uma i samospoznaje. Ovaj dinamični pristup kombinuje okvire konačne istine koje su podelile samospoznate osobe, sa modernom praktičnom psihoterapijom, jogom, i tehnikama Ađurvede. Radi se o izoštravanju veština samosvesti, samoposmatranja i introspekcije, primenom ovih teorija u praksi. Vedska psihologija, koja se zasniva na svetim spisima, ne bavi se simptomima. Ona se bavi samom bolešću i ide do korena problema. To je unutrašnje putovanje ka istini o tome ko smo zaista.

U praktičnom smislu, takođe daje moćne strategije o tome kako ostati neutralan i miran u sadašnjem trenutku i kako izbeći impulsivno delovanje prema raspoloženjima, ubedljivim simpatijama i nesklonostima, željama, zadovoljstvima ili bolovima uma. Vedska psihologija uči kako um može biti prijatelj ili neprijatelj, u zavisnosti od toga da li poznajete svoj um i kako da ga kontrolišete.

Nedostatak kontrole uma je krivac za mnoge moderne bolesti, za koje se prečesto pogrešno okrivljuju spoljne okolnosti. Proučavanje ljudskog uma je korisno za svaku osobu, jer pomaže u negovanju ljubavnih, saosećajnih odnosa u svim aspektima života. Vedska psihologija vam pomaže da razumete aspekte uma i kako se oni ponašaju, baš kao što razumete delove automobila pre nego što ga vozite. Poznavanje ovoga vam omogućava da se odvojite od uma, tako da možete da steknete kontrolu nad njim, na kraju vas oslobađa da postanete slobodni i spokojni.

Konsultant u praksi za Vedsku psihologiju Điva 

U proteklih godinu dana, Babađi je trenirao njegovog studenta, američkog psihoterapeuta, Đošiku Devi Dasi (Džesika Ričmond), o vedskoj psihologiji. Ima diplomu diplomiranih nauka iz oblasti ljudskog razvoja i magistra nauka u oblasti savetovanja za mentalno zdravlje, kao i sertifikat za obuku nastavnika joge u Sivananda ašramu u Nasiku, Indija. Takođe je dobila obuku za ađurvedskog praktičara u školi Ađurvede u Kripalu. Kao konsultant za Điva Vedsku psihologiju, Đošika se oslanja na svoje decenije iskustva proučavanja ljudi, posmatranja njihovog ponašanja i analize njihovih umova, kako bi naučila svoje klijente kako da upravljaju anksioznošću, zavisnošću, traumom, depresijom, besom, ljubomorom, gubitkom, strah i teške odnose. Babađi i Đošika su radili poslednjih godinu dana na primeni ovih koncepata vedske psihologije na praktičan način na njene klijente i videli su ogromne rezultate. Odlučili su da svoj pristup donesu široj zajednici bhakta i jogija kako bi pomogli svima da nauče kako da primene ovu drevnu teoriju pomešanu sa praktičnim alatima za upravljanje umom.

Da bi čitaoci bolje osetili vedsku psihologiju, oni će odgovarati na nedeljna pitanja o tome kako da primene koncepte vedske psihologije u svakodnevnim životnim situacijama koja će biti objavljena ovde. Pored toga, Đošika nudi privatne Skajp sesije vedske psihologije za svakoga ko želi da primeni vedsku psihologiju na određeno životno pitanje. Molimo vas da joj pošaljete e-poštu na joshika@jiva.org i naznačite da li želite da Babađi i ona odgovore na vaše pitanje ovde ili želite da se dogovorite za individualnu Skajp konsultaciju, ili želite oboje.
Babaji and Jiva Vedic Psychology Consultant Joshika

Babađi i Điva Vedski Psiholog Konsultant Đošika

Pitanja i Odgovori

Povodom Gneva

PITANJE:

Osećam ljutnju prema prijatelju koji me je izdao pre nekoliko nedelja govoreći mi iza leđa i govoreći neistinite stvari o meni nekome ko mi je veoma važan u životu. Iako nisam otvoreno reagovao na svog prijatelja, osećam da sam još uvek iznutra ljut. Šta mogu da radim sa ovim besom?

ODGOVOR

Bes je kao vatra. Prvo vas peče pre nego što napravite plan ili postupite da naudite osobi na koju ste ljuti. Ljutiti se i držati se toga je kao da pijete otrov, a opet mislite da će osoba na koju ste ljuti biti povređena. Dakle, veoma je dobro da ste svesni svog besa i da želite da radite na njegovom otklanjanju.

U gnevu, vaš um ulazi u kolosek kuvanja planova protiv te osobe – kako ćete razbiti ovog tipa? Poput kružnog autoputa, vaš um ulazi u žljeb koji se vrti u krug i okolo bez izlaza. Ovo pokazuje da je naš misaoni proces zbrkan. Vidimo stvari prema sopstvenom objektivu, koje je mutno. Vaš um samo instinktivno reaguje na situaciju, a to nije od pomoći. Grešimo u svojoj percepciji i onda donosimo pogrešne odluke i postupke na osnovu ove zablude. Vedska psihologija nam pomaže da bolje razumemo razlog zašto se naš um ponaša na način na koji se ponaša, a zatim šta da radimo u vezi s tim. Mi ćemo podučavati mehaniku uma, tako da možete razumeti zašto radi to što radi, u našim ličnim radionicama. Za sada ćemo u ovoj praktičnoj vežbi u nastavku podeliti šta da radimo sa umom kada on izađe iz ravnoteže od besa.

PRAKTIČNA VEŽBA

Možete koristiti svoju Inteligenciju, ili Budhi, da zaustavite svoj bes. Vaš Budhi vam pomaže da postanete svesni besa, a zatim ga aktivno procesuirate, tako da mu ne budete robovi. Kada se bes ne prepozna i ne obradi, on se nakuplja iznutra i izlazi na druge načine. To može biti izliv besa, žgaravica ili mnoge druge manifestacije. Dakle, treba ga nekako osloboditi. Evo jednog načina: možete pokušati da napišete ljutito pismo. U pismu, dozvolite sebi da budete grubi prema svojim osećanjima. Fokusirajte pismo na svoja osećanja, a ne toliko na postupke druge osobe, koje ne možete promeniti. Napišite konkretno šta su uradili i kako ste se zbog toga osećali. Nemojte pisati šta mislite o tome šta su uradili, jer vam se ta priča već predugo vrti u glavi. Dozvolite sebi da se upustite u gruba osećanja, koristeći reči kao što su: izneveren, besan, nevažan, neprijateljski, razočaran, ljut, povređen, zgađen. Osećanja su savitljiva – mogu i menjaju se onoliko brzo koliko vetar menja pravac. Dakle, ako ste voljni da iskreno sagledate svoja osećanja, ostanete sa njima i sagledate ih do kraja, možete imati malo olakšanja u svom umu. Kada završite svoje ljutito pismo, pronađite sliku te osobe ili vizualizujte njenu sliku u svojoj glavi. Podignite stolicu i osetite njihovu energiju (ili sliku) na stolici. Sedite u stolicu direktno preko puta njih i gledajte direktno u stolicu. Pročitajte im pismo naglas, izlažući svoja prava osećanja. Možda ćete morati da ga pročitate više puta, da biste zaista stupili u kontakt sa svojim besom. Neka se tvoj gnev čuje u tvom glasu. Pusti ga. Kada završite sa čitanjem pisma, odnesite ga na bezbedno mesto i spalite. Gledajte svoj otrovni bes koji je goreo u vama, a sada gori izvan vas.

© 2017 JIVA.ORG. All rights reserved.