Kursevi

Jiva Vedic Adhyayana Samsthana (Điva institut vedskih studija) je neprofitna organizacija, osnovana 2004 aktom društva, koja je registrovana u Agri. Ona je obrazovna institucija za više obrazovanje koja nudi veliki izbor kurseva zasnovanim na tradicionalnim naukama i sistemima znanja Indije. Studenti takođe uče kako da žive u skladu sa prirodom dok napreduju ka ultimativnom cilju života. Ne postoje nikakva ograničenja za učestvovanje u ovim sistemima znanja na osnovu nečijeg fizičkog, društvenog ili ekonomskog porekla.

Studentima se nude programi i kursevi koji, pored sticanja znanja i veština koje razvijaju njihovu profesionalnu spremnost, im takođe daju osećaj odgovornosti prema društvu i okruženju. Ovo znanje se potpuno bazira na indijskom modelu. Sa indijskim okvirom u svojoj srži, Điva institut pruža priliku za proučavanje kako istočnjačkij tako i zapadnih tema iz izvornog ugla.

Điva institut takođe nudi predavanja iz sanskrita pod imenom Chaitanya Sanskrit Samsthana. Ova škola radi pod okriljema Sampoornananda Sanskrit univerziteta u Benarasu. Ova škola predaje kurseve Shastri i Acarya koji su ekvivalentni diplomskim i post-diplomskim studijama. U pitanju je pripajanje šest predmeta, naime gramatike sanskrira, Sahitje, Purane, Vedante, Gaudija Vedante i Đjotiša. Svake godine se oko 300 studenata prijavi na polaganje preko ove škole.

Điva institut organizuje predavanja i seminare svuda u svetu. Điva poziva grupe i individualne posetice da dođu i provedu dane ili nedelju u Institutu u duhovnoj atmosferi Vrindavana.  Možete učiti o vedskoj kulturi i filozofiji, pohađati časove sanskrita, ili ići na ajurvedske tretmane po sopstvenom izboru. Otkrivanje i primenjivanje mudrosti vedskih spisa je trajno, radosno putovanje: neke od aktivnosti kojima se možete pridružiti su sticanje diplome u muzici, predavanja na duhovne teme i gramatiku sanskrita, služenje krava, joga, ajurveda i vegetarijansko kuvanje.

Učenjaci i učenici iz celog sveta takođe dolaze da bi studirali na institutu. Pored kurseva i seminara, Dr. Satjanarajana dasa daje dnevna predavanja na engleskom iz Šrimad Bhagavatama. Ostali članovi daju redovne časove na hindiju o filizofiji i Harinamamrta-vyakaranam, gramatici sanskrita koju se napisao Điva Gosvami. Mnogi učenjaci u svojim istraživanjima dolaze da bi se konsultovali sa dostupnim knjigama.

Predavači (glavni tim)

Dr. Satjanarajana Dasa
(Osnivač i dekan)

Dr Satjanarajana Dasa, učenjak vedske filozofije, je osnovan Điva institute da bi drevno znanje bilo dostupno svima. Zajedno sa ostalim učenjacima, Dr Satjanarajana Dasa je uključen u predavanja, prevođenje, davanje komentara i objavljivanje dela Điva Gosvamija i ostalih vedskih učenjaka.

+ Doktorske studije 2002, Dr. B. R. Ambedkar univerzitet, Agra, U.P., Indija (teza: ‘Analiza Bhakti Sandarbhe’)

+ M.A. u Sanskritu 1996.

+ Master studije iz tehnologije, industrijsko inženjerstvo 1978; na Indijskom institutu za tehnologiju, u Novom Delhiju;

+ Bačelor diploma iz tehnologije, diplomirani inženjer mašinstva 1976. na Indijskom institutu za tehnologiju, u Novom Delhiju;

+ Bačelor Indijskog prava (L.L.B.) 2000. BSA koledž u Mathuri

Jagadananda Das

Džagadananda Dasa
(Stariji profesor)

Šri Jagadananda Dasa, ili Jan K. Brzezinksi (rođen 1950), je završio doktorske studije na temu Gopala-campu Điva Goswamija, koja je njegov pretposlednji rad i magnum opus desetog pevanja Bhagavat Purane. Takođe je editor Gaudija Grantha Mandir, onlajh repozitorijuma literature na sanskritu (https://grantha.jiva.org) kao i onlajn magazina Vrindavan danas (news.vrindavantoday.org).

+ BA (religiozne studije) na McGill univerzitetu (1988)

+ Doktorske studije (Sanskrit literatura) na univerzitetu u Londodu (Škola orijentalnih i afričkih studija), 1992.

Džagadananda predaje kavju, bhakti-rasu i istoriju vaišnavizma, kao i uporedne religije i psihologiju religije

© 2017 JIVA.ORG. All rights reserved.