Obožavanje Šri Šri Gaura Gadadhara

GeneralComments Off on Obožavanje Šri Šri Gaura Gadadhara
Gaura Gadadhara božanstva Bhaktivinode Thakura, Godruma Dvipa

Gaura Gadadhara božanstva Bhaktivinode Thakura, Godruma Dvipa

Pitanje: Želim da znam da li vaša paramparā ima osnove za Gaura Gadādhara upasane. Znamo da su mnogi Nadiya bhakte pisali pesme u slavu njih dvojice zajedno. Bhaktivinoda Ṭhākur i neki od njegovih pratilaca su imali fokus na Gaura Gadādharu.

Drugo pitanje je da li vaša paramparā smatra da je obožavanje Gaura Gadādhara u skladu sa raspoloženjem Gosvamija, Kavirađe itd? Postoje neki dokazi da su Gosvamiji prihvatili Gadadharu kao Radhu. Ali moje specifično pitanje je da li su obožavali Gauru Gadadhara zajedno. Pitamo zato što u većini slučajeva (padyāvalī/granthas) koje smo videli je da se Gauraina Rādha-bhāva ne razvija kad god bi bili zajedno. Nadamo se da je pitanje smisleno.

Gaura Gadadhara at Jiva Vrindavan

Gaura Gadadhara u Điva institutu, Vrindavan

 

Odgovor: Mi obožavamo Gaura Gadādharu i naše učeničko nasleđe dolazi od Bhugarbha Gosvamija. Nije tačno da se Gaurina Rādhā-bhāva ne manifestuje u društvu Gadadhare. Ne znam odakle ste dobili tu ideju. U stvari istina je poptuno suprotna. Upravo zbog tog razloga je Mahaprabhu zadržao Gadadharu u Džaganat Puriju a tražio od Šri Nitjanande Prabhua da propoveda u Bengalu i da ga ne posećuje. Mahaprabhu se naziva “Gadadhara-praṇ” ili “sam život Gadadhare”. On je uvek sa Gadadharom. Ako se Radha-bhava ne manifestuje u njegovom društvu, u čijem društvu bi se manifestovala? Kada je Mahaprabhu putovao za Vrindavan, on je zabranio Gadadhari da putuje sa njim da bi mogao da putuje i da ne bio stalno just preokupiran Radha-bhavom.

Pitanje: Video sam puno primera da su se Gaurijina Krišna-bhava ili Vrađa-lila manifestovale kada bi bili zajedno.  Ili bi Gaura bi više u generalnoj bhakti-bhavi.

Da dodatno pojasnimo u CC Antja lili, kada Gaura sve više uspeva da uživa u Radha-bhavi, čini se da je Gadadhara sve više u drugom planu, i da pati od odvojenosti u hramu Ṭoṭa-gopinatha. Umesto njega, u tom periodu glavno društvo Mahaprabhuu su Svarupa Damodara i Ramananda Raya u vreme uživanja Radha-bhava na još višem nivou. I tako iako se kaže da je Gadadhara uvek sa Gaurom, vidimo da nema njihovog bliskog druženja u periodu kada Gaura uživa Gadadharu. Kavirađa Gosvami ga čak isključuje iz tri najbliža pratioca u tom periodu.

Odgovor: Rekao bih da je glavni razlog zbog kog Šrī Gadadhara Prabhu smanjuje svoje prisustvo jeste da bi uzrokovao da se pojača Radha-bhava. On je služio kao uddipana vibhāva za Mahaprabhua. Tako da bi on ostao po strani i patio u odvojenosti. Šta više, Gadadhara bi sam ulazio u više stadijume bhave kad god bi video Mahaprabhua i razmišljajući o njemu kao o Krišni. Već je bilo dovoljno teško da pratioce Mahaprabhua da se nose sa njegovim raspoloženjima i da pokušaju da Ga smire. Da se i Gadadhara pridružio bilo bi im duplo teže.

Sri Caitanya hearing the Bhagavat from  Gadadhara Pandit

Šri Ćeitanja sluša Bhagavatam od Gadadhare Pandita

Pitanje: Koje su razlike u smislu raspoloženja, kvalifikacija i cilja između obožavanja Gaura-Nitaja i Gaura-Gadadhare? 

Odgovor: U Panća-tatvi sa desne strane Mahaprabhua je Nitjananda koji se ne razlikuje od Baladeva. Baladeva ima sakhya-bhavu pored vatsalye i dasje.

Sa leve strane Mahaprabhua je Gadadhara Paṇḍita koje se ne razlikuje od Radharaṇi. Šrimati Radharaṇ je izvor madhurja-rase. Tako u Gaura-lili, Gadadhara Paṇḍita predvodi one bhakte koji su preokupirani slatkošću madhurja-rase. Tako da oni čiji je cilja da dostignu Krišna-premu u madhurja-bhavi obožavaju Gaura-Gadadhara.

Pancha-Tattva in assembly of sages

Panća-Tatva u društvu mudraca

 

Svako ko mantra Panća-tatva mantru ili obožava Panća-tatva božanstva prirodno obožava i Gaura-Gadadharu. Međutim, možda to rade bez potpunog razumevanja. 

Gadadhara Gaura at Sri Haridas Niwas, Kaliya-daha, Vrindavan

Gaura Gadadhara u Šri Haridas Nivas, Kalija-daha, Vrindavan

 

Gadadhar Paṇḍita ima najveću ljubav prema Mahaprabhuu. Njegova ljubav prema Mahaprabhuu je kategorički veća čak i od ljubavi Nitjanande ili Advaita Aćarje. To je razlog zbog koga je on od svih članova Panća-Tatve bio stalni pratilac Mahaprabhua. On je bio prisutan i u Navadvipu i u Nīlacalalili. Razlog je da se on ne razlikuje od Radharani, najveće ljubavi Krišne. On je personifikacija bhakti-šakti. Šri Gadadhara Paṇḍita Gosvami je glavni među najbližim pratiocima Mahaprabhua. 

Sve ovo međutim ne znači da trebamo zanemariti obožavanje Gaura-Nitaja ili ismevati one koji ih obožavaju. Takav mentalitet je sigurno pakleni. Šrī Gadadhara Paṇḍita nikad ne bi bio zadovoljan sa takvim ponašaljem.

 

U Ćeitanja Bhagavati se navodi:

        gadādhara-devera sankalpa ei-rupa
        nityānanda-nindakera na dekhena mukha

        Ovo je zavet Gadadhare: Nikada neće videli lice osobe koja je uvredila Nitjanandu.

         nityānanda-svarūpere prīti yara nani
         dekha o na dena tare pandita-gosai

         Gadādhara Paṇḍita ne želi da bude viđen sa onim koji nema ljubav prema Nitjananda Svarupi.

(Caitanya-bhāgavata, Antya 124-125)

         gadādhara subha-dṛṣṭi karena yahare
         se janite pare nityānanda-svarūpere

         Samo osoba koja dobije milostivi pogled Gadadhare može spoznati Nitjananda Svarupu.

         nityānanda-svarūpo yahare prita mane
         laoyayena gadādhara jane se-i jane

         Samo neko sa kim je Nitjananda zadovoljan može spoznati Šri Gadadharu. 

(Caitanya-bhāgavata, Antya 7, 161-162)

 

Čitajte više o ulozi Šrī Gadadhare u Gaudija sampradajina našem vebsajtu.

Notifikacija kada je novi članak objavljen

Comments are closed.

© 2017 JIVA.ORG. All rights reserved.