Putovanje nakon smrti

Articles by Satyanarayana DasaGeneralComments Off on Putovanje nakon smrti

Život je putovanje koje se nastavlja i nakon smrti. Smrt je poput promene vozila za putovanje na drugo odredište. Ljudski život je kao most odakle vode četiri puta. Ako ne sledite nikakvu moralnu disciplinu, vodite život grubih čulnih zadovoljstva, vezani ste za materijalno telo…

Ljudski život je kao most odakle vode četiri puta. Ako ne slijedite nikakvu moralnu disciplinu, vodite život grubih čulnih zadovoljstava, vezani ste za materijalno tijelo i posjede, krenuli ste putem u pakao.
Ako sledite moralna i religiozna pravila, gajite materijalne želje i sledite vjerske dužnosti s namerom da dobijete sreću nakon smrti, tada ste unapređeni u raj.
Ako sledite moralna načela i verske dužnosti iz osećaja dužnosti, onda ćete biti unapređeni u sfere iznad raja unutar materijalnog svemira.
Bez obzira idete li u raj ili pakao kroz prva tri puta, morate se vratiti nazad u zemaljsku sferu i u dogledno vreme biti rođeni kao ljudsko biće.
Ali četvrta mogućnost je krenuti duhovnim putem predanosti Svevišnjem Bogu. Te otići u Gospodovo prebivalište nakon što napustite sadašnje telo. To je mesto bez povratka i stoga izlazite iz ciklusa rađanja i smrti, zvanog sansara (Univerzum).
U trećoj knjizi Bhagavata Purane, Bhagavan Kapila je detaljno opisao ova četiri puta. On kaže da osoba koja nije naučila kontrolisati svoja čula i koja je zaokupljena samo održavanjem svog tela i članova porodice umire usred svoje rodbine. U trenutku smrti, drhtava srca, vidi dva glasnika Jame (Gospodara smrti), zvane Jamadute. Oni izgledaju svirepo i unose strah u srce umirujućeg.
Jamadute izvlače dušu zajedno sa suptilnim telom i oblače ih drugim telom zvanim jatana šharira, ili telo koje je namenjeno podmirivanju patnje za grešne postupke u paklu. Vežu osobu vazdušnim užetima i odvuku je poput roba u zemlju Jame.

Satjanarajana dasa 

*** Izvorni članak objavljen na glavnom sajtu Điva instituta dana 16. aprila 2011.

Notifikacija kada je novi članak objavljen

Comments are closed.

© 2017 JIVA.ORG. All rights reserved.