Pitanja o ekadašiju

GeneralQuestions & AnswersComments Off on Pitanja o ekadašiju

Pitanje: Možete li, molim vas, objasniti značenje Ekadašija.
Odgovor: On prestavlja 11. dan mesečevog ciklusa od dve nedelje. Um je gospodar čula i predstavlja jedanaesto čulo. Post na ovaj dan i sećanje na Krišnu pomažu kontrolisanje uma. To je dan Krišne, koji je njegovo predsedavajuće božanstvo. Vaišnave pokušavaju svoj um i čula posvetiti sećanju na Krišnu. Post ili lagana ishrana čini um budnim i stoga pogodnim za meditaciju na Krišnu.
Pitanje: Što je s ostalim povrćem koje se preporučuje izbegavati poput pečurki i luka. Koji je njihov uticaj? I jesu li oni jedini?
Odgovor: Bilo koja tamasična i rađasična hrana poput luka, alkoholnih pića, cigareta je zabranjena jer ima nepovoljan uticaj na um.
Pitanje: Imam pitanje o Papa Puruši. Kaže se da ulazi u žitarice na dan Ekadašija, ali šhastre takođe kažu da su deca mlađa od 8 godina i stariji od 80 godina izuzeti od takvog posta, a tek da ne spominjemo ne-vaišnave. Zar Papa Purusa ne prožima i njihove žitarice? Kako bismo trebali shvatiti tog Papa Purušu?
Odgovor: Papa znači neispravno djelovanje, ono što će naštetiti osobi i društvu, tj. koje će stvoriti moralnu neravnotežu. Delovanje zavisi od stanja uma. Hrana najviše utiče na um. Mesec, osim što je predsedavajuće božanstvo uma, takođe je i kralj vanaspatija (hrane). Poznato je da se kvalitet hrane menja sa vremenom. Ajurveda je vrlo eksplicitna po tom pitanju. Vreme se računa kretanjem sunca i meseca. Na Ekadashi žitarice nisu povoljne za um pa ih trebamo izbegavati. Ova činjenica je ispričana u obliku priče o Papa Puruši za običnog čoveka. U slučaju deteta ili starije osobe takođe je tu prisutna Papa Puruša, ali verovatno bi rezultat nejedenja žitarica bio gori od jedenja, stoga treba izabrati ono sa manje nepovoljnim uticajem.
Pitanje: Želio bih pratiti čaturmasju. Možete li mi dati neki savjet, što jesti i raditi u sledeća 4 meseca?
Odgovor: Čaturmasja vrata (zavet tokom vremena Čaturmasje) je prvenstveno iz zdravstvenih razloga. Treba slediti određenu dijetu kako bi se izbegla bolest. To je vreme kada padaju kiše u severnoj Indiji. Tako je bilo zabranjeno piti mleko u prvom mesecu, a jogurt u drugom. Ali ova načela nemaju veliku vrednost na Zapadu ili čak u Indiji kada ljudi kupuju sve u supermarketima jer ne jedemo svežu hranu direktno iz prirode na koju utiču godišnja doba. Čak je i mleko koje je dostupno na tržištu prerađeno. Godišnja doba su se takođe dosta promenila.
Ali u mesecu septembru/oktobru kada se završava jesen i počinje zima, bolje je jesti laganu hranu. Dobro je postiti nekoliko dana i uzimati samo voće, sokove i supe. To ću učiniti kada se vratim u Indiju. Ideja je da je telo sklonije da se zarazi bolešću tokom promene godišnjeg doba. Dakle, u to vreme, ako uzimamo laganu hranu, možemo se suprotstaviti svakom napadu bolesti. Baš kao što obavljamo molitve u sumrak i zoru, što je takođe vreme promena, slično se promene kod godišnjih doba provode sa postom ili laganom ishranom. To je teorija Čaturmasje. Sada možete stvoriti svoj vlastiti program. Dobro zdravlje podstiče duhovnost, u tom smislu su ova pravila indirektno povezana s duhovnošću. Inače, nema ničeg samog po sebi duhovnog u ovim pravilima ishrane.

Notifikacija kada je novi članak objavljen

Comments are closed.

© 2017 JIVA.ORG. All rights reserved.