Pravilna upotreba lišća Tulasija

GeneralComments Off on Pravilna upotreba lišća Tulasija

Pitanje: Hteo bih vas pitati o Tulasi kako bih izbegao korišćenje Njenog lišća u materijalne svrhe. Često sam čuo da Tulasi botaničari nazivaju Ocimum sanctum. Iz drugih izvora da je takođe nazivaju i Ocimum tenuiflorum. Neki proširuju ovaj popis još dalje, na druge vrste Ocimum, na primer Vana Tulasi (Ocimum gratissimum), itd.
U citatima iz šastri koji se obično daju da bi se opisale slave Šrimati Tulasi Devi nema opisa SPOLJAŠNJIH razlika između Tulasija i raznih vrsta bosiljka (kojih vrsta ima oko 35). To znači da ili ovaj tačan opis postoji u nekim drugim vaišnavskim spisima ili da je svaki bosiljak Tulasi!
Jer, ako su razne vrste bosiljka samo neke uslovljene đive u telima biljaka, onda bi šastre dale tačne karakteristike po kojima možemo razlikovati telo Tulasi Devi od običnih biljaka – 35 različitih vrsta bosiljka – baddha-jive (uslovljena bića).

Odgovor: Šastra definitivno ne govori o svim varijantama tulasija, već o onima koje su opšte poznate. Postoji nešto što se zove rudhi artha ili preovladavajuće značenje reči na sanskrtu. Na primer, riječ krsna ima mnogo značenja, ali rudhi artha ili popularno značenje je Bhagavan Krišhna, sina Nande i Jašhode, čuvar krava. Popularno značenje je ono koje ljudima padne na pamet čim čuju reč.
Prema ovom razumevanju šastra ne govori o svim varijantama tulasija, već o onom koji koristimo u obožavanju Gospoda, a koje popularno obožavaju vaišnave u svojim domovima. To su uopšteno dve vrste po nazivu Kršna Tulasi i Rama Tulasi. To je moje razumevanje.
Pitanje: Hvala na odgovoru! Da vas pitam o nekim detaljima. Kada trebate uzeti neki ajurvedski lijek ili kupite sapun i vidite da sadrži Tulasi (ili što god oni mislili pod “Tulasi”), onda uzimate taj lek / koristite taj sapun?
Odgovor: Bolje izbegavati. Uostalom, za njih uvijek postoji neka alternativa. Zašto rizikovati uvredu.
Pitanje: Još jedno pitanje: jasno je da u obožavanju koristimo Kršna Tulasi i Rama Tulasi. Ali koje su tačne karakteristike po kojima možemo razlikovati Kršna Tulasi i Rama Tulasi od drugih vrsta, koje ponekad izgledaju vrlo slično?! Na primer, ako na internetu tražimo fotografije Kršne Tulasija i Rame Tulasija, vidjet ćemo da fotografi često brkaju Tulasi s tulasijima…
Ako ne postoji tačan način da se razlikuju jedni od drugih, ljudi će uopšteno brkati sat (istinito, stvarno) s asat (lažno).
Odgovor: Mislim da to mogu pokazati jedino pokazujući vam prave biljke. Ne mogu to rečima dočarati. O nekim stvarima može se zaključiti samo direktnim iskustvom.

 

Notifikacija kada je novi članak objavljen

Comments are closed.

© 2017 JIVA.ORG. All rights reserved.