Nova i prerađena verzija Šrimad Bhagavata Mahatmjam izdanja

GeneralComments Off on Nova i prerađena verzija Šrimad Bhagavata Mahatmjam izdanja

Sa zadovoljstvom objavljujemo da je nova i prerađena verzija Šrimad Bhagavata Mahatmjam izdanja upravo objavljena. Knjiga je izvorno napisana i objavljena kada je Satjanarajana Dasa babađi bio član ISKCON-a kao deo ponude za stogodišnjicu osnivača ISKCON-a Ačarje Bhaktivedante Svami Prabhupada.

U pitanju je knjiga slavljenja Šrimad Bhagavatama koje je kratka i laka za čitanje. U njoj je ispričana slikovita priča personifikacije Bhakti, koja prvo pada pod uticaj doba Kali pa bi je zatim podmladio Narada Muni.  Takođe sadrži druge priče koje ilustruju povoljnost slušanja Bhagavatama u dobu Kali.  

Delovi iz uvoda

U mračnom dobu Kali, bhakti je jedini put oslobođenja od materijalnog uslovljavanja.

Bhakti se može postići samo svetim druženjem sa čistim bhaktom Bhagavana.  Posebno je neophodno slušati krišnakathu od takvog bhakte.  Bhagavata Purana je najbolji izvor krišnakathe. Ona predstavlja pitanja i odgovore vezane za Šri Krišnu, Njegovo ime, oblik, zabave, energije i različite avatare. Nju je manifestovao Šri Vjasa i ona je srž sve Vedske literature. 

Bhagavata Puraṇa je toliko moćna da je osvojila srce Šukadeva Gosvamija, samospoznate osobe koja je bila potpuno zadubljena u Brahman. On je pobegao iz svoje kuće odmah po rođenju ali se vratio čim je čuo par stihova Šrimad Bhagavatama.

Bhagavata Puraṇa je sam život i duša vaišnava, posebno Gaudija vaišnava. Šri Ćaitanja Mahaprabhu ju je nazvao besprekornom (amala Puranom). On bi je stalno slušao od svog dragog pratioca, Šri Gadadhara Pandita, u Narenda Sarovari u Džaganat Puriju. In Bhakti-rasamrita-sindhuu, Šri Rupa Gosvami navodi slušanje Šrimad Bhagavatama kao jedan od pet ključnih procesa predanog služenja. I zaista je Šrimad Bhagavatam toliko divan da čak i impersionalisti, koji ne smatraju da su oblik ili boravište Bhagavana transcendentalni, ne mogu da se suzdrže od proučavanja i davanja komentara.

Ovo izdanje je prevod šest poglavlja Padma Puraṇe, Uttara Khaṇḍe, nazvane Šrimad-bhagavata-mahatmja, slave Bhagavata Puraṇe. Šrimad Bhagavata je zrelo voće vedskog drveta znanja i tako može ispuniti sve želje. U Indiji postoji tradicija recitovanja Bhagavata Puraṇe sedam dana, sledeći originalno recitovanje Šri Šukadeve Gosvamija kralju Parikšitu, koje je takođe trajalo sedam dana. U skladu sa Šrimad-bhagavata-mahatmjom, proces slušanja sedam dana (saptaha-yađnja) is put ispunjenja svih želja. Bhagavata-saptaha je veoma popularna u celoj Indiji, posebno u severnim delovima. Generalno čisti bhakte Šri Harija, oslobođeni svih materijalnih želja, ne učestvuju u takvim ritualima recitacije, već koriste saptāha proces za širenje poruke masama. Zbog toga se ne bave detaljima rituala jer je pravi smisao da se prošire učenja Bhagavata Puraṇe.

Purane ponekad daju instrukcije kroz indirektan metod pričanja priča (parokšavada). Ovo međutim ne znači da su njihove priče bajke.  One su bazirane na istoriji, ali njihova namena nije na opišu istorijske činjenice. Pravi smisao je da podučavaju o važnosti bhakti putem pričanja priča. Obično bi se dodavali kratki komentari u futnotama kako bi razjasnila učenja koja se nalaze u pričama.

U okviru ovih poglavlja se nalaze jasni opisi i slučajna predviđanja za moderno doba. Moderni učenjaci ih ne trebaju smatrati interpolacijama jer čak i u skladu sa modernim istoričarima su Purane postojale pre aktivnosti navedenih u njima. Ovo je potvđena istorijska činjenica. Na primer u prvom poglavlju se navodi da će javane preuzeti kontrolu nad svetim mestima i uništiti hramove. To se odnosi na muslimanske vladare poput Aurangazeba, koji je uništio sve glavne hramove u Vrindavanu, Mathuri, i ostalim svetim mestima u Indiji. Moderni učenjaci bi rekli da su te izjave dodate kasnije.  Međutim, oni koji prate tradiciju veruju da su one delo originalne knjige.  

Bhāgavata Māhātmyam  4 booksNova verzija sadrži promene gde su bila potrebna pojašnjenja, pored promena u stilu i formatu koji se uklapa sa trenutnim Điva standardom stila.  Za razliku od originala, nova verzija dolazi sa tvrdim koricama, koje doprinose i izgledu i osećaju samog izdanja i nadamo se povećavaju zadovoljstvo čitalaca.

Knjiga je sad dostupna u našoj prodavnici. Možete je poručiti ovde. 

Notifikacija kada je novi članak objavljen

Comments are closed.

© 2017 JIVA.ORG. All rights reserved.