Može li Šri Nitjananda Prabhu dati Madhurja-bhavu?

GeneralComments Off on Može li Šri Nitjananda Prabhu dati Madhurja-bhavu?

Skoro sam dobio nekoliko mejlova od bhakti, u kojima su me pitali da da li je moj Gurudev rekao da Šri Nitjananda Prabhu i Advaita Ačarja ne mogu dati madhurja-bhavu ili manđari-bhavu. Deluje da je jedan od mojih satirthas (reč na sanskritu koja se koristi za osobu sa kojom imate istog gurua, koja se najčešće prevodi “brat po Bogu”) objavio razgovor između jednog bhakte i mog Gurudeva. To je bilo veoma uznemirujuće za mene i za svakoga ko pripada parivarama Šri Nitjanande i Šri Advaita Ačarje. Želim da iskažem jasan stav na ovu temu, na osnovu mog ekstenzivnog druženja sa Gurudevom.

Nityananda vamsa Mandir

Nitjananda vamsa Mandir u Navadvipu

Od samog početka, želim da kategorički izjavim da moj Gurudev nikad nije izneo takve neprijatne napomene protiv Šri Nitjananda Prabha niti protiv Šri Advaita Ačarje. Kako se može bilo koji Gaudija Vaišnava usuditi da pokaže nepoštovanje prema bilo kojem članu Panća-Tatve? Kako može da se bilo ko ko ispolji nehaj prema Panća-Tatvi smatra Gaudija Vaišnavom, pratiocem Šri Čaitanja Mahaprabhua? Iz istorije znamo da se Šri Advaita Ačarja odrekao nekih od svojih sinova koji se nisu slagali sa učenjima Šri Mahaprabhua.

Ne želim da se hvalim mojim akreditivima, ali mi neće smetati da to uradim kada je u pitanju čast mog Gurudeva. Objavljujem da niko među svim mojim satirthas nije imao prilike za takvo druženja, uključujući pristrasno druženje, sa Gurudevom koliko sam to ja imao. Imao sam priliku da budem sa njim oko 26 godina. To vreme se nije sastojalo samo u tome da budem u njegovom društvu.  Veći deo tih 26 godina me je direktno podučavao. Gurudev je znalac bez premca ne samo u Gaudija školi već u svih šest daršana. Imao je diplome devet šastri (diplomskih) zvanja iz Benerasa. Njegov život je bio za primer, i živeo ga je u skladu sa principima iz šastra. 

Babaji studying from his guru Sri Haridas Shastri Maharaja ji

Babađi studira od svog gurua Šri Haridas Šhastri Maharadžija

Podučavao me svim glavnim delima Gaudija škole, poput Šat Sandarbhama, Sarva-samvadini na temu Šat Sandarbhi, Bhagavad Gitu sa komentarima Višvanatha Čakravartija i Baladeva Vidjabhušane,Brihad Bhagavatamritam sa komentarima Sanatana Gosvamija, Laghu Bhgavatamritam sa komentarima Baladeve Vidjabhušane, Bhakti-rasamrta-sindhu sa komentarima Điva Gosvamija i Višvanatha Čakravartija, Uđvala-nilamani sa komentarima Điva Gosvamija i Višvanatha Čakravartija, Govinda-bhasja Baladeve Vidjabhušana na temu Vedanta Sutre, Alankara Kaustubha sa komentarima Višvanatha Čakravartija, Brahma-samhitu sa komentarima Điva Gosvamija, Čaitanja Čaritamritu, Šrimad Bhagavatam sa komentarima Šridhara Svamija, Điva Gosvamija, i Višvanatha Čakravartija, Hari-bhakti-vilasu sa komentarima Sanatana Gosvamija, Harinamamrita Vjakaranam, Sidhanta-ratnam sa komentarima Baladeve Vidjabhušane, Prameja-ratnavali sa komentarijam Krišnadeva Sarvabhaume, Vedanta-sjamantaka, Šloka-vartiku Kumarila Bhate (samo jedan deo), i Tatva-ćintamani Ganeša Upadhjaje (samo jedan deo). Pored toga, ja sam ga lično služio i pomagao mu u gošali. Vršio 

Nitaichand in Ekacakra

Nitaichand iz Ekacakre

sam sve vrste prisnih službi za njega. I tako sam znao njegovo raspoloženje veoma dobro i mogu kategorički reći da nije umanjivao značaj Šri Nitjananda Prabhua ili Šri Advaita Ačarje.

Mi poštujemo dane Njihove pojave potpuno isto kao što poštujemo Đajanti Mahaprabhua i dan pojave Šri Gadadhara Pandite. Gurudeva je napravio panđiku koja je uključila spisak svih postova koje trebamo slediti. Nije naveo dan pojave Gadadhara Pandita kao vratu. Ali su dani pojave Nitjananda Prabhua i Advaita Ačarje bili navedeni kao vrate. Kada sam ga pitao za to, odgovorio mi je da smo mi jedini koji poštuju vratu na dan pojave Gadadhare, ali da dane pojave Nitjananda Prabhua i Advaita Ačarje slede svi Vaišnave. Posle odlaska Gurudeva sa ovog sveta, počeo sam da navodim dan pojave Šri Gadadhara Pandita kao vratu. Mi mantramo gajatri mantru za celu Panća Tatvu kao deo naše dnevne rutine. To znači da se molimo Šri Nitjananda Prabhuu i Šri Advaita Ačarji za njihovu milost. Da je naš cilj da steknemo madhurja-bhavu, ne bi imalo smisla da se molimo nekome ko nije u stanju da to da.

Advaita Prabhu Sitanath

Advaita Prabhu Sitanath

Sastavio sam knjigu koja se zove Guru Daršanam, i koja se zasniva na razgovorima između Gurudeva i bhakti koji su ga posećivale. Svako može i sam da pročita temu broj 74—Panća-tatva (i.e., strane broj 278, 280), kao i temu 76—Parampara (i.e., strane broj  283–284). Svakome ko pročita te strane će biti jasno da Gurudeva nije poricao autentičnost drugih parivara. Njegov glavni stav je bio da je svako autentičan ako sledi šastre ispravno. U suprotnom čak i da neko pripada Gadadhara parivari ali ne sledi šastre, smatraće se da nije autentičan.

Međutim čitajući ove strane moguće je zaključiti da je Gurudeva pridavao značaj autentičnosti Gadadhara parivare. To je potpuno prirodno i čak i poželjno. Svako smatra da je njegova parivara najbolja. Samo zato što učenik smatra da je njegov guru najbolji ne znači da smatra da svi ostali gurui nisu autentični.  Veoma ozbiljna greška je ako smatra tako. Isti princip se primenjuje i za nečiju parivaru.  Postoji popularan princip u purva-mimamsi vezan za ovu temu. Navodi se na cilj kritikovanja nije da se kritikuje objekat kritike već da se uspostavi predmet rasprave (na hi nindā nidyaṁ ninditum prayujyate. Kiṁ tarhi? Ninditāt itarat praśaṁsitumŚābara Bhāṣya 4.2.21) Na primer, ponekad se u šastrama nalaze uvredljive izjave vezane za žene. Smisao tih izjava nije da se uvrede žene već da se utvrdi značaj teme o kojoj se raspravlja. Generalno se takve izjave nalaze u delovima gde se priča o vairagja, odvojenosti. Za duhovni život sanjasija nije poželjno da se druži sa ženama.  Zbog toga šastre upozoravaju na to. Smisao upozorenja nije da se utvrdi da su žene kao kategorija opasne već je upozorenje sanjasijima da budu oprezni. Ne znajući za ovaj princip mnogi moderni učenjaci zaključuju da su šastre protiv žena. Teorišu da su žene omalovažene pošto su šastre pisali muškarci.  To možda zvuči logično ali je pogrešno.  Ovo je primer potpunog neznanja hermeneutike šastri. Šastre su pisali ljudi koji su bili potpuno iznad telesnih pojmovanja; da nije tako, po čemu bi se šastre razlikovale od bilo koje druge knjige. Moderni učenjaci ne prihvataju ovu činjenicu i tako analiziraju šastre iz svog uslovljene vizije.

Nityananda parivara

Nitjanandina parivara

Isti princip se treba primeniti kada sledbenik jedne parivare svali svoju sopstvenu parivara i kad navodi njenu bitnost i jedinstvenost. Kao zaključak, izjavljujem da svako ko širi ideju da je moj Gurudev verovavao da Nitjanandina parivara nije autentična ili da Nitjananda Prabhu ne može dati madhurja-bhavu, takva osoba je jednostavno budalasta.

Satyanarayana Dasa

Notifikacija kada je novi članak objavljen

Comments are closed.

© 2017 JIVA.ORG. All rights reserved.