Gruba i suptilna tela

GeneralComments Off on Gruba i suptilna tela

Pitanje: Želim da postavim pitanje o materijalnoj energiji …tačnije o telima koja su sastavljena od materijalne energije: ako smo odvojeni od materijalne energije i nemamo nikakve veze s njom i ako su gruba i suptilna tela samo sastavni deo materijalne energije – onda to znači da su grubo i suptilno telo jednako odvojeni od mene kao i bilo koji drugi deo materijalne energije. Moje razumevanje je da su moje grubo i suptilno telo, ako sedim pored drveta, odvojena od mene kao i drvo. Ali zašto sam suštinski više vezan za dva tela (grubo i suptilno) nego za drvo. Drugim rečima, ako se odlučim odmaknuti od stabla, zašto me tela prate, a stablo ostaje iza mene? Nisu li svi jednako odvojeni od mene?

Odgovor: Postoji razlika. Vi se poistovećujete sa suptilnim i grubim telima, a ne sa drvetom. Šta više, ovu identifikaciju ne radite svesno. Tu je od rođenja s grubim telom i od početka kreacije sa suptilnim telom. U proces su uključeni neki suptilni elementi koji vas drže unutar ova dva tela iako ih duša fizički ne dodiruje. Zbog toga, kada se pomerite, stablo se ne pomera. Ova tela prekrivaju vašu dušu bez da imaju kontakt s njom.

Pitanje: Zašto sam zarobljen i dodeljena mi je kazna unutar određenog dela materijalne energije (moja tela)?

Odgovor: To je zbog prošle karme koja je neprestana i nema početka.

Pitanje: I zašto je moja interakcija s drugim delovima materijalne energije (poput stabla) ograničena samo na to da se dogodi kroz telo?

Odgovor: Zato što su ova tela dizajnirana za vas, da se suočite sa svojom karmom.

Pitanje: Mogu li postojati (ili postoje) čiste interakcije duša prema duši bez tela – ovde na zemlji? I kako to izgleda?

Odgovor: Ne.

Pitanje: Kaže se da um, inteligencija i ego čine suptilno telo. I takođe se kaže da su one deo materijalne energije i odvojeni od mene. Ovo daje vrlo impersonalno tumačenje inteligencije uma i ega – a ipak oni su tako osobni. Čini se da su misli, osećaji i želje koje dolaze iz suptilnog tela specifično i subjektivno dodeljeni samo mom iskustvu. Ipak, šastra ukazuje da je moje suptilno (i grubo) telo jednostavno pomešano s nepersonalnom supom materijalne energije. Kakva je razlika između mojih misli (i konačno mog iskustva) i misli druge đive ako su naša suptilna tela sastavni delovi iste materijalne energije – od koje smo oboje odvojeni?

Odgovor: Materijalna energija se manifestuje na dva nivoa – subjektivnoj i objektivnoj. Um, ego, itd. su subjektivne manifestacije, a čulni objekti su objektivne manifestacije. Stoga su tvoje misli tvoje, a ne moje. Ali auto može biti tvoj i ako ga prodaš meni postaje moj.

Pitanje: Što onda manifestuje iskustvo subjektivnosti – ili je to samo iluzija uslovljene prirode?

Odgovor: To nije iluzija. Svaka pojedinačna duša ima svoju individualnu opremu i zato doživljava drugačije.

Pitanje: Kako stanovnik duhovnih svetova koji je slobodan od suptilnog tela (što znači da bi bio oslobođen analitičkog uma) razmišlja, izračunava, analizira i donosi odluke? Ili je stvarnost sasvim drugačija do nepojmljive mere?

Odgovor: To je potpuno druga vrsta igre. On ima spiritualni um i čula.

Pitanje: Koja je razlika između uma i inteligencije i koje su njihove sposobnosti i uloge?

Odgovor: Um stvara misli, želje i emocije. Takođe je instrument percepcije zajedno s spoljnim čulima. Čula šalju nadražaje umu i tada ih um opaža i prepoznaje na osnovu prošlih iskustava. Inteligencija donosi odluke treba li preuzeti određenu radnju nakon opažanja. Inteligencija takođe vraća iz sećanja doživljaje prošlih iskustava.

*** Izvorni članak objavljen na glavnom sajtu Điva instituta dana 20. marta 2011.

Notifikacija kada je novi članak objavljen

Comments are closed.

© 2017 JIVA.ORG. All rights reserved.