Bhakti-ratna kurs 3

GeneralComments Off on Bhakti-ratna kurs 3

Nas novi kurs će početi 16. Oktobra. Raspored časova prema indijskom standardnom vremenu od ponedeljka do petka je sledeći:

4:30 pm – 5:30 pm Sanskrit Čitanje: Bhagavad Gītā sa tikom, nastavak (od strane Jagadananda Dasa)
6:00 pm – 7:00 pmSanskrit za početnike (od strane Jagadananda Das)
8:00 pm – 9:00 pmBhakti Sandarbha, nastavak (od strane Babađija), u nastavku Priti Sandarbha.
9:00 pm – 10:00 pmGautama Njaja Sutra nastavak (od strane Babađija), nastavak Vaišesika Sutra od strane Kanada. 

Subotom:

8 pm – 9 pm Harinamamrita Vjakaranam (od strane Babađija)

Nedeljom:

8 pm – 9 pm Čitanje iz Čaitanja Ćaritamrite (od strane Šri Krsna Saranana Das Babađija)

Svako jutro se održava kirtana u 10:30. Imaćemo zimski raspust od 25.12 do 7.1.2024.

Informacije o kursu:

Priti Sandarbha je poslednja od Šest Sandarbhi, poznata kao Bhagavata Sandarbha ili Ṣaṭ Sandarbha. Objašnjava da je priti konačni svrha (prajođana) ljudskog života, superiornija od mukti (oslobođenja).

Reč priti je prevedena kao “ljubav” što je veoma svakodnevna reč koju svi koristimo, ali ono što Šri Điva Gosvami objašnjava je potpuno drugačije od onog što smo mi iskusili i doživeli. On definiše unutrašnju karakteristiku priti na sledeći način: “Neopoziva naklonost koju neznalice gaje prema čulnim objektima, neka mi ta slična naklonost prema Tebi ne izmakne iz srca dok Te se sećam.” 

Vaišesika-daršana i Njaja su sestrinske filozofije, one idu ruku pod ruku. Postoje određeni principi koje jedan od njih detaljnije objašnjava, a drugi više koristi, stoga ih treba proučavati zajedno. 

Na primer,  panca-avajava, koje čini osnovu anumane, obrađuje se u Njaja-sutri a ne u Vaišesika, ali je Vaišesika-daršana prihvata onakvu kakva jeste. Slićno tome, sedam padartha je detaljno opisano u Vaišesika-sutri i Njaja-daršana ih prihvata. 

Ako želite da pratite časove od kuće kada vam odgovara, možete primati dnevne snimke kao audio datoteke. Za to posetite našu Internet prodavnicu. Pored toga, prenosićemo uživo sve časove u privatnoj Fejsbuk grupi za sve registrovane učenike, gde će ovi video snimci biti dostupni za gledanje na zahtev.

Novi učenici su dobrodošli da se pridruže, ali savetujemo im da se upoznaju sa predmetima koji se već predaju. Ako želite da se registrujete, molim vas prvo platite svoju taksu za registraciju, a zatim popunite obrazac za registraciju.

Registracija je potrebna za sve studente.

Ako imate bilo kakvih pitanja vezanih za registraciju ili kurs, molimo vas pišite na adresi bhaktiratna-admin@jiva.org

Cene

Registracija: $ 250 ili 18750 INR.
Hrana mesečno: $ 250.
Smeštaj: Ašram: $ 150 mesečno. $ 800 za 6 meseci unapred.
Studentski Hostel: $ 210 mesečno. $ 1100 za 6 meseci unapred.
Kuća za Goste: $ 300 mesečno. $ 1600 za 6 meseci unapred..

Na daljinu, Onlajn Studiranje:
$ 150 za snimke celog kursa za registrovane studente
Svaki kurs se takođe može kupiti pojedinačno na kraju semestra. Detalji se mogu dati na zahtev.
$ 90 dolara samo za sanskrit uključujući snimke.

Predavači:

Satjanarajana Dasa je onivač i direktor Điva Instituta za Vaišnavske Studije u Vrindavanu, Indija.

Stekao je postdiplomske studije na IIT Delhiju i doktorirao sanskrit zajedno sa diplomom prava na Univerzitetu Agra. Autor je 20 knjiga vezanih za indijsku kulturu i filozofiju i nekoliko važnih publikacija u mnogim prestižnim časopisima. 2013. odlikovao ga je predsednik Indije Pranab Mukerdži za izuzetan doprinos u predstavljanju vedske kulture i filozofije, kako na nacionalnom, tako i na međunarodnom planu. 2015. zvanično je postavljen kao Mahanta Điva Instituta.

Od 2016. vodi šestomesečne kurseve o indijskoj filozofiji poznatoj kao Sad-daršana i Sat Sandarbhas, koji su temeljna dela Gaudija Vaišnavizma. Takođe vodi kurseve o vedskoj psihologiji.

 

Jagadananda Das

Jagadananda Das, poznat kao Jan K. Bžezinski (r. 1950), pridružio se ISKCON-u u Torontu, Kanada, 1970. a inicirao ga je A.C. Bhaktivedanta Svami Prabhupada. Godine 1979. pridružio se sinu i učeniku Šrile Bhaktivinode Takura, Laliti Prašadu Takuru, od koga je uzeo dikšs i vairagija (babađi veša) i dobio ime Jagadananda Das Babađi. Sledećih pet godina studirao je književnost sampradaje u Navadvipu i dobio je titulu Bhakti-šastri 1982. Godine 1985. pohađao je kurseve komparativnih religijskih studija i istorije religija na Univerzitetu MekGil u Kanadi, gde je dobio vrhunske počasti. Godine 1988. dobio je Komonvelt stipendiju za doktorat na Školi za orijentalne i afričke studije. Godine 1992. dobio je zvanje doktora nauka u književnosti na sanskritu, čiji je predmet bio Gopala-kampu Šrila Điva Gosvamija. 2007. vratio se u Indiju gde je predavao sanskrit i studirao joga meditaciju u Svami Rama Sadhaka Grama u Rišikešu. Od 2010. živi u Vrindavanu gde radi sa Satjanarajana Dasom na prevođenju i uređivanju Sandarbha.

Jagadananda Das je urednik Gaudija Granta Mandir, onlajn repozitorija sanskritskih tekstova (https://grantha.jiva.org) i onlajn časopisa Vrindavan Tudej (vrindavantodai.in).

Notifikacija kada je novi članak objavljen

Comments are closed.

© 2017 JIVA.ORG. All rights reserved.