Neredovna sadhana, mantre pre dikše

GeneralComments Off on Neredovna sadhana, mantre pre dikše

Pitanje: U jednom Vašem članku pomenuli ste da kada osoba svesno ne sledi šastre to je isto kao šastraninda. Ovo je rečeno u kontekstu neprihvatanja gurua iako šastre govore da ga prihvatimo. Ako sadhaka, koji može imati neku veru u Bhagavana i šastre, ali usled anarthi ili nedostatka ukusa, postane ponekad neredovan u svom predanom služenju, da li bi se to smatralo namaaparadhom ili je to usled anarthi?

Odgovor: Biti neredovan u sadhani nije aparadha već posledica aparadhe. Aparadha se može ispoljiti na mnoge načine, zavisno od njenog intenziteta. Jedan od načina na koji se ispoljava se zove bhakti-šaithilja, ili biti nedosledan u praktikovanju bhakti.

Pitanje: Kako mogu postati dovoljno snažan da prihvatim svoje greške? Kada radim introspekciju razumem da imam nedostatke, ali unutra je sila koja ne želi to da prihvati. Tada krivim druge za svoje mane.

Odgovor: Ako si iskren u vezi bhakti, onda nije teško prihvatiti svoje greške. Bhakti čini osobu poniznom. Ponizna osoba nema poteškoće u priznavanju svojih grešaka. Materijalni ego ne želi da prihvati svoje mane. On uživa u okrivljavanju drugih. Druženje sa naprednim bhaktama pomaže da budemo ponizni i priznamo svoje mane. Ako nemamo takvo društvo tendencija je da se traže greške u drugima i da se oseća superiornost nad njima.

Koje mantre se mogu izgovarati pre Dikše?

Pitanje: Kako da sledim bhakti prema Gaurahari i Šri Radha-Kṛišnaćandri u Vrađi pre nego što dobijem inicijaciju u harinama-mantru ilipre nego što dobijem Vaišnava mantru?

Odgovor: Možeš recitovati molitve i stotre. Nije potrebna inicijacija da bi se recitovale stotre. Takođe možeš izgovarati Krišnina imena. Možeš izvoditi kirtan. Stih koji je od pomoći je GITA 2.7.

Pitanje: Koliko rundi mahamantre treba da izgovaram? Moj um kaže da ako mantram manje rundi sa više pažnje, to je bolje.

Odgovor: Broj nije bitan. Osoba treba raditi japu sa pažnjom.

Pitanje: Da li je u redu da se izgovara Panča-tatva mantra pre mahamantre

Odgovor: Nema nista loše u tome.

Pitanje: Za kvlaitetno mantranje da li treba da se molim Božanstvu ili Svetom Imenu? 

Odgovor: Svetom Imenu.

Pitanje: Da li je bolje mantrati u umu od glasnog recitovanja mantre

Odgovor: Da. To je preporuka Hari-bhakti-vilase. Ali šta god tebi funkcioniše – naglas ili mentalno, to je najbolje za tebe.

 

Notifikacija kada je novi članak objavljen

Comments are closed.

© 2017 JIVA.ORG. All rights reserved.